top of page
Sök
  • Skribentens bildSofi Mattsson

Man up!

Många män vars kvinna har blivit oplanerat gravid blir chockade, och när de märker att kvinnan väldigt gärna vill behålla barnet och inte vill göra abort kanske rädslorna och stressen tilltar. Många män säger till kvinnan: ”Du kan ju bli gravid senare! Men om du väljer att behålla barnet nu så tar du ifrån mig rätten att inte bli pappa.”

Man kan känna sig maktlös och uppleva att man tappar kontrollen över situationen. Det kan till och med kännas som att kvinnan är emot dig genom att inte lyssna till din önskan om abort utan istället vilja behålla barnet.


Men jag skulle vilja säga något till dig som kanske känner så och är i en liknande situation.

Din kvinna är inte emot dig genom att hon vill behålla barnet. Tvärtom! Det är ett starkt tecken på att hon är för dig. Tänk på att hon vill behålla just ditt barn.

Vad har du tänkt med er relation? Kan du stanna kvar i relationen nu när hon nu mer än någonsin behöver dig vid hennes sida? Kom ihåg, du ska inte bli pappa, du är redan pappa. I hennes mage växer ditt barn. Ditt ansvar som pappa, att beskydda ert lilla barn och din kvinna har redan börjat. Så man up och ta ditt ansvar! Var inte en fegis! Du är skapad till en man av en anledning. Göm dig inte. Fly inte. Stå kvar. Var en stabil trygghet för din kvinna och för ert lilla barn. Tvinga inte din kvinna att gå emot sitt samvete och göra abort. Hon upplever det med största sannolikhet som att du tvingar henne att ta livet av ert lilla barn som växer i hennes mage. Tänk om du skulle ta ditt ansvar nu och så att du får njuta av frukten längre fram. Kanske du i framtiden kommer att undra hur du kunde tänka som du gjorde, om du sitter där med din familj runt matbordet och tittar dem i ögonen. Skrattar med dem, lever livet tillsammans. Kanske kan du då förstå varför du skulle behålla barnet. Kanske kan du då förstå varför du skulle stå kvar i relationen med kvinnan. Blicka framåt. Lönen kommer.


Vad kan vi erbjuda dig som kämpar med detta?

-Vi kan erbjuda dig samtalsstöd via telefon eller mail.

-Hos oss kan du söka ekonomiskt bidrag.

-Vi kan koppla dig/er med människor i din/er närhet som kan och vill hjälpa till praktiskt.


Mod är inte att detsamma som att inte känna rädsla. Mod är att göra något man vet är rätt, trots att man är rädd.


”Se barn är en Herrens gåva, livsfrukt är en lön. Som pilar i hjältens hand är söner man får vid unga år. Lycklig är den man vars koger är fyllt med dem. De kommer inte på skam när de går till rätta med fiender i porten.” (Ps 127)Varmt välkommen att höra av dig!

Elia // Rådgivare på Oplanerat Pappa1 588 visningar1 kommentar

Senaste inlägg

Visa alla

1 Comment


Andreas Finnman
Andreas Finnman
Jun 30, 2022

Tycker det är ruttet att bara säga ”man up ta ditt ansvar” till någon som blivit oplanerat barnväntande. Man skulle aldrig säga så till en kvinna som blivit oplanerat gravid och inte önska barnet. Aldrig. Istället skulle man stött henne och berätta för henne att det är hennes eget val att välja när hon är redo att bli mamma. Men en man som får hela sitt liv upp och ner vänt ska bara skärpa sig och växa upp, lägga alla negativa känslor åt sidan, acceptera den ny situationen som någon annan valt åt honom och vara glad?

Dubbelmoral!

Like
bottom of page