top of page
jonnelle-yankovich-Ct4fpktID0s-unsplash.

PAPPA!?

Skrämmande okänt eller en ärofylld längtan?

Så olika kan man känna och uppleva beskedet om att man gjort en kvinna oplanerat gravid. 

Vi har märkt att själva titeln "pappa" är förknippat med en mängd olika erfarenheter och känslor beroende på vad för relation man själv haft till sin pappa. En del män längtar efter att få bli pappa redan i tidiga tonåren och om en kvinna då gör abort skapar det sår och sorg i mannen som inte haft möjlighet att välja. En del män tänker sig att de aldrig vill bli pappa och då kan det kännas omöjligt att ställas inför en oplanerad graviditet. Föräldrarollen kan vara förknippad med en rad olika förväntningar och förhoppningar och det är inte konstigt om du som man behöver hjälp att tala om detta.

Vi på OPLANERAT PAPPA anser att livet börjar vid befruktgningen -vilket gör dig till pappa redan innan förlossningen. Vi vill stötta dig till att orka, våga, vilja se dig själv som pappa. Vi vill ge dig råd och stöd i hur du kan bemöta din gravida tjej på ett respektfullt och ärligt sätt samt hantera det nya liv som du står inför. Tveka inte att chatta med oss eller kontakta oss för råd och stöd. 

SILVERTRUMPETEN

En symbol för uppbrott och kamp

När Guds folk för länge sedan bodde som nomader i öknen användes trumpeten för att antingen göra folket beredda på strid, eller på att bryta upp lägret och dra vidare.

Vi vet att livet innebär att man ibland måste bryta upp och ge sig vidare, eller att livet ibland kräver att vi tar strid för vissa saker. Då gjorde man det kollektivt och gemensamt, nu bryter man ofta upp själv, och man strider själv. De bröt upp från platsen, inte från varandra. De stred tillsammans, inte mot varandra.

 

När du får beskedet att du varit delaktig i en oplanerad graviditet kan det vara så att du känner att du vill bryta upp eller ta strid. Det viktiga är då att noga överväga vad du bryter upp ifrån och vad du beger dig till, samt vem du strider för och varför. Det är nobelt att strida för någon annan än sig själv, och det är modigt att bryta upp och ge sig av tillsammans. ​Låt inte självkärleken hindra dig från att handla nobelt och modigt. 

 

Kanske är en oplanerad graviditet inte oplanerad, kanske är beskedet att du blivit pappa, som ljudet av en trumpet - överrumplande men också en uppmaning att gå vidare från det kända och bekanta, vidare till något nytt som med tiden också kan bli bekant.

silver trupmet trut.jpg
bottom of page