top of page
Sök
  • Skribentens bildfruschelin

Vilka regler är det som gäller när tjejen blivit gravid?

Uppdaterat: 1 apr. 2022Vi lever och spelar på olika arenor, med olika spelregler. Ibland är spelreglerna tydliga och klara - alla är överens om dem och därför kan man njuta av spelet tillsammans eftersom alla vet vad som gäller. När vi spelar fotboll så gör vi det med andra som förstår spelet och är med på reglerna. Inget konstigt. Och när situationer uppstår finns en domare som ska avgöra, även det ingår i spelreglerna.


Så vad är det för regler som gäller i en oplanerad graviditet?


För det första har vi samhällets spelregler att förhålla oss till - de som säger att beslutet om att göra abort eller inte - endast är kvinnans val och beslut. De som menar att mannen inte har någonting att säga till om.

För det andra har vi spelreglerna som inte står i någon lag - de är svåra att uppfatta. I en relation kan man ha olika åsikter om vad som är spelregler. Regler som “vi fattar beslut tillsammans”, eller “abort är inget alternativ” eller “har man blivit gravid får man ta ansvar för det” eller “Sverige har fri abort - det är bara att göra det”.


Om du får reda på att du har gjort din tjej, en tjej eller din fru gravid - även om det inte var planerat - så kan det upplevas som om hela livet vänds upp och ner, det kan upplevas som en krisgraviditet. En oplanerad graviditet kan upplevas som en kris för dig och för din tjej/fru/kvinna. Rädsla för framtiden, oro över kapaciteten i att vara förälder och maktlösheten i beslutet är saker som kännetecknar krisen. Mycket av krisen bottnar i att spelreglerna är otydliga och någon domare kan man inte rådfråga. Vad förväntas av dig som man? Vilka möjligheter har du att vara med i beslutet? Vad får du säga och vad får du inte säga? Vad händer nu? Men kriser går över - och vi finns här för att hjälpa dig med det.


Oavsett om du som man vill behålla barnet eller om du vill att hon gör abort så kan du hamna i konflikt med din partner angående en oplanerad graviditet och den konflikten kan grunda sig i att ni spelar efter olika regler. Att sitta och försöka enas om reglerna när situationen redan har uppstått kan vara svårt - för båda vill ha rätt, båda vill att sina regler ska vara de som gäller. Våra rådgivare vill hjälpa dig att förstå situationen och vi är särskilt utbildade för att ge råd och stöd i krisgraviditet. Vi kan tala om förväntningar, möjligheter och hur du kan bemöta din partner mitt i en gemensam kris. Låt oss hjälpa dig att förstå spelet när domaren har försvunnit och det råder olika regler på samma spelplan.


578 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page