top of page
Sök
  • Skribentens bildSofi Mattsson

3 saker att tänka på när din tjej är gravid och vill behålla

1 Modersinstinkt.

I samma stund som kvinnan förstår att hon är gravid är det vanligt att modersinstinkten kickar igång. Det är en djupt mänsklig funktion som har som enda uppgift att se till att mamman skyddar liv och hälsa på sitt barn. Därför kan det bli helt omöjligt att tänka sig att göra abort. Att gå emot en instinkt kräver fullständig förnekelse av det man känner och upplever, vilket är svårare än att bestämma sig för att det inte är skönt att få orgasm. Instinkter är inte viljestyrda. Om hennes modersinstinkt har kickat igång - samtidigt som du som man, kräver eller önskar abort. Då har du blivit ett hot mot den hon måste skydda. Vi har kontakt med kvinnor som berättar att mannen önskar eller kräver abort. "Tänk bara att det inte är något, eller att det är en sjukdom som ska botas". Sådant kan för henne innebära att hon känner förakt och hat, men inte alla kvinnor förstår varför de reagerar som de gör. De kanske inte känner till eller känner igen modersinstinkten. Många kvinnor vill vara tillmötesgående och till lags, och det händer att hon förnekar instinkten och kör över den och gör abort emot sin modersinstinkt. Det är inte hälsosamt och för med sig långvariga själsliga konsekvenser. Hon kan inte bara övertalas att vilja göra abort. Hon kan övertalas att göra det mot sin vilja - mot sin modersinstinkt, men det kommer att skada henne så att hon aldrig igen blir den samma och risken är stor att hon inte kommer att kunna se på dig med respekt igen så länge du vidhåller kravet/önskan om abort. Det är inte av illvilja hon vill behålla - det är på grund av modersinstinkten.


2. Kärleken vill vara den andre till lags


Om ni lever i en relation, så är det högst troligt att hon kommer att vilja vara dig till lags. Var försiktig med hur du drar "nytta" av det. Se det som en kärlekshandling att hon vill vara dig till lags, och i gengäld kanske du kan vara henne till lags. Du kan välja att se till hennes bästa före du ser till ditt eget. Du kan leva i en relation med inställningen att sätta din partners välbefinnande framför ditt eget. När båda lever så - så fungerar relationer väl. Men detta innebär inte att du tackar och tar emot det faktum att hon vill vara dig till lags. Det innebär att du kanske behöver säga "eftersom graviditeten kom lite oväntat så blir jag lite chockad, men jag vill att vi behåller barnet och försöker lösa problemen som finns - på ett annat sätt. Jag vill att du ska må bra, för då mår jag bra."


3. Anknytning


Anknytning är ett psykologiskt band som knyts mellan mamma och barn vid olika tidpunkt i graviditeten. Det är inte samma sak som modersinstinkten, men de hör ihop. En anknytning kan ske omedvetet och visar sig genom att hon klappar sig på magen eller "talar" med bebisen i magen genom sina tankar. Detta psykologiska band bryr sig inte om att det i magen kallas för embryo eller foster, kroppen vet vad en graviditet innebär och förbereder sig på ett barn. Därför kommer anknytningen att ställa till det för henne om hon gör abort. Den kommer att ligga till grund för ånger, sorg, skuld och skam. Om hon har knutit an till detta barn, så kommer det inte att hjälpa om du erbjuder henne att bli gravid senare vid en annan tidpunkt. För det barn som hon knutit an till nu kommer inte att komma tillbaka. Om hon övertalas att göra abort mot sin vilja och mot sin modersinstinkt kommer anknytningen vara det talar om för henne att hon "dödar sitt eget barn". Det går inte att säga till modersinstinkten och anknytningen "det är inget barn". Vi kan vara rationella varelser till en gräns, men vi är också biologiska varelser och det kan inte rationaliseras bort. För män sker anknytningen oftast när magen börjar växa eller när barnet har kommit. Därför kan det vara svårt för dig som man att förstå hennes reaktioner. Men du behöver inte förstå dem, du behöver bara ta dem på allvar och göra det som är bäst för henne och för barnet, för om graviditeten får fortsätta så kommer det att komma ut ett barn som är ditt.

952 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Commentaires


bottom of page